Click the book icon to navigate table of contents
swipe left & right
to navigate
Click the book icon to navigate
table of contents
Click here for
previous articles
Click here for
next articles
Scroll Down for
Feature article
LOADING
NEXT ARTICLE

Slice

King Island Airport_Image courtesy_MODE

WORDS BY Brett Seakins

PROJECT 1.
King Island Airport
MODE

MODE architects have undertaken an extensive collaborative design process for the renewal of King Island Airport. The resultant terminal and precinct provides a unique, light filled, naturally ventilated terminal that blends internal and external whilst still providing a highly functional, flexible and secure environment. The form celebrates the islands shed vernacular and farming heritage, with juxtaposed pods that allow for the various functional requirements in a way that allow the terminal to be striking yet also reserved and belong to its surroundings. Construction for the terminal expansion is to begin in August and will see the upgraded terminal open in late 2015.

Image courtesy_MODE

The Eyrie, Westgarth_BEN CALLARY

Olympus_GRAY PUKSAND

Foam St Extension_PRESTON LANE

Daylesford House_DP TOSCANO

True Self Exhibition_SWA STUDIO

 

Project 2.
The Eyrie,Westgarth
BEN CALLARY

The nest-like structure weaves numerous recycled, re-milled, salvaged & ‘seconds’ timbersinto a naturally comfortable, beautiful home. The rigorous, aggressive approach to scavenging discarded materials make this more like the nest of a bird of prey, hence, the Eyrie.

Dedicated sourcing of low carbon materials strives for a deeper shade of green design beyond stars ratings. Concrete was eschewed, opting instead for renewable, low embodied energy, materials heavily insulated and oriented for quick passive solar gain and natural ventilation. Timber slats are used practically, creating sun control, breeze baffling and privacy, but also sensually evoking feelings of transparency, lightness, floating and seclusion as would be experienced in a nest.

Photograph_Nic Granleese

Project 3.
Olympus
GRAY PUKSAND

In a novel commercial development in Ferntree Gully, this project sits perpendicularly to the estate road. Its entry is defined by lower level glazing at the corner that leads to a central entry statement: a crevasse of full height glazing and Olympus’s corporate colours. The back of the building is defined by a yellow clad stair tower that opens onto the park. From Ferntree Gully Road, this tower terminates the vista opened up by two existing buildings on site. The façade provides a refreshing approach to environmentally sensitive design. Rather than the typical adornment of louvers and sunshades, the façade balances solid and glazed portions to achieve sun protection requirements, with glazing frequency based on solar orientation.

Photograph_Mark Duffus

Project 4.
Foam St Extension
PRESTON LANE

This project transforms a cold, dark and inefficient 1915 Edwardian house into a warm and light filled family home that has direct connections to the outside. The new extension is hidden behind the steep roof line of the original house, with the roof space having been adapted to accommodate two bedrooms and a family bathroom. A new material palette of concrete block, brick, timber and polished concrete complement the original red brick and stucco house. Full height north facing steel framed doors and windows allow natural light into the new living area extension opening up the new living spaces to the rear garden.

Image courtesy_Derek Swalwell

Project 5.
Daylesford House
DP TOSCANO

Located on a steep sloping site in Daylesford, this two bedroom and studio project by DP Toscano Architects was designed for a tight budget, eventually coming in at $1,100/m2. This was achieved using minimal site works that took advantage of the natural topography, establishing the entry thresholds of the three part building on grade.  Situated in a bushfire attack zone, the home is both internally and externally, bedecked in a palette of economical but attractive materials that resonate with the regional vernacular of corrugated metal and recycled timbers, without delving into kitsch, and achieving the required protection.

Photographer _Pamela Verwey

Project 6.
True Self Exhibition
SWA STUDIO

This is the first survey exhibition of leading Australian video artist David Rosetzky. The exhibition was a highly collaborative project between architect, curators, artist, technology consultant and fabricators.Faced with a limited budget and the durability demands of two years of touring, a simple and inventive exhibition system was created that easily assembles and disassembles for moving across nine venues. The design adopts the intense and total consideration evident in Rosetzky’s work. The qualities of colour, texture and shape were carefully examined for every component of the exhibition, from large presentation enclosures to cable conduits, capturing an echo of Rosetsky’s work to extend the space of the screen into that of the viewer.

Photographer _Tim Gresham