Click the book icon to navigate table of contents
swipe left & right
to navigate
Click the book icon to navigate
table of contents
Click here for
previous articles
Click here for
next articles
Scroll Down for
Feature article
LOADING
NEXT ARTICLE

Slice

PROJECT 1
Cycle Collective
MOLECULE

Set within an industrial warehouse shell in Richmond, Molecule’s brief called for durable hard working surfaces and a low-cost design solution. On arrival, visitors are met by the reception counter consisting of a black steel bench top and a contour of burnt vertical hardwood battens. Beyond, a filleted panelised cube, clad in raw OSB, accommodates a pair of consulting rooms, display niches and concealed storage. Upstairs, a horizontal ‘velodrome’ datum of black paint and strips of echo panel encircles the upper floor to coincide with the existing skyline-framing windows. The bikes are tiered on an amphitheatre-like terrace that is under-lit to give the appearance of levitation.

Photographer_Shannon McGrath

 

PROJECT 2
Montpelier
NH ARCHITECTURE

Montpelier is a proposed mixed-use development by Melbourne-based NH Architecture, situated in Hobart’s historically significant Salamanca precinct. The design seeks to enliven the currently vacant site by activating the area with a mix of residential accommodation, serviced apartments, a health and wellness centre, as well as food and beverage tenancies. A new public space encourages pedestrian movement through the site and creates an area for the interpretation of the area’s archaeological significance (an initial archaeological investigation uncovered the remains of an early residence on the site). NH Architecture will work collaboratively with local architects on the project, with construction expected to commence late 2015.

Photographer_NH Architecture

Project 1

Cycle Collective

Project 2

Montpelier

Project 3

Abey Showroom

Project 4

The Australian Turkish Friendship Memorial Sculpture

Project 5

The Lyric

PROJECT 3
Abey Showroom
ROTHELOWMAN

Rothelowman’s interior design team has recently refitted an historic South Melbourne building to house a new showroom for bathroom and kitchen manufacturer, Abey.

Previously home to the South Melbourne Cycle Club, the building has been adapted with the intention of retaining many traces of the existing structure. The galleries and showrooms feature the original brick walls in combination with a new palette of natural materials, floating display plinths and indoor plant installations. Upstairs, the linear mezzanine space opens up views to the northern deck and out through to the trees and gardens beyond. The linear forms are carried through to the joinery detailing and a cantilevered kitchen bench.

Photographer_Rothelowman

 

PROJECT 4
The Australian Turkish Friendship Memorial Sculpture
TECTURA ARCHITECTS

Tectura Architects have collaborated with artist Matthew Harding to produce the Australian Turkish Friendship Memorial Sculpture. Situated on Birdwood Avenue, close to the Shrine of Remembrance, the sculpture commemorates the centenary of the Gallipoli Landing and is therefore composed of symbols that reflect upon a shared Turkish-Australian history, and the impact of war. For example, an interwoven ring of stainless steel recalls the laying of a commemorative wreath, while two granite elements – a casuarina seed pod and a pinecone – represent fallen Turkish and Australian soldiers. Copper pine needles delicately litter the ground plane and are engraved with quotes of comfort, pride, and despair.

Photographer_Matthew Harding

 

PROJECT 5
The Lyric
HAYBALL

The Lyric is a multi-residential project by Hayball that, in various ways, reflects on the site’s former life as the Lyric Theatre. Retail tenancies on Gore Street, Fitzroy are integrated into the existing brick heritage buildings, forming a contextual relationship with the site. Traces of the old Lyric can be seen in the new lobby, where the theatre’s pressed metal ceiling is reused.

Residential levels are predominately clad in brick, and echo the neighbouring industrial buildings in material and scale. Here, balconies, windows and terraces are set deep within the building, as though they have been carved into the brick. Common areas include a conservatory space with a communal desk and seating, and a courtyard.

Photographer_ Hayball