Click the book icon to navigate table of contents
swipe left & right
to navigate
Click the book icon to navigate
table of contents
Click here for
previous articles
Click here for
next articles
Scroll Down for
Feature article
LOADING
NEXT ARTICLE

SLICE

PROJECT 1
Man Architects
HAT HOUSE

Vic Modern II Studio + House is a whole-site renovation in Elwood by Man Architects that includes the rejuvenation of an Edwardian home, the construction of a writer’s studio, and landscaping. From the street, glimpses of white, cap-like peaks can be seen beyond the existing dwelling, hinting at an intervention that was designed to capture and celebrate light and views.

During the briefing process, the precedents of Australian Modernism and the principles of passive design were discussed at length. This resulted in a design that has reduced the footprint of the existing dwelling and prioritised a sensitive and sustainable response.

Photographer_ Superk

PROJECT 2
Atelier Red + Black
ROSE GARDEN ORIGAMI

Rose Garden Origami, by Atelier Red + Black, is a garden pavilion attached to a dwelling that has been crafted to capitalise on outdoor living space. The pavilion connects a tranquil, north-facing rose garden and the internal living areas of a Mount Waverley townhouse.

The nature of the pavilion is generated through the origami-like pattern of its white metal sheets. As a system, it is both efficient and poetic: the modular design helped to reduce the cost to the client, while the folding carefully controls daylight and gives the space a hand-crafted feel further heightening the experience of the rose garden.

Photographer_ Nic Granleese

PROJECT 3
Steffen Welsch Architects
DONCASTER HOUSE

Steffen Welsch Architects recently completed a renovation of a 1970s late modernist house in Doncaster. The original home was one typical of residences of the era – a semi-open plan, sunken lounge room, low ceilings – that no longer met the needs of contemporary family life. In response, its layout was reconfigured and extended, and walls were opened to improve internal flow and encourage interaction between inhabitants. Key original features (such as the conversation pit and concrete walls) were retained and details and materials of the era (flat timber ceilings and stone walls) were referenced in the internal works, while external walls are concrete blocks or charred timber.

Photographer_ Rhiannon Slatter

 

Project 1

Man Architects HAT HOUSE

Project 2

Atelier Red + Black ROSE GARDEN ORIGAMI

Project 3

Steffen Welsch Architects DONCASTER HOUSE

Project 4

Pandolfini Architects CAPE SCHANCK RETREAT

Project 5

MOLONEY ARCHITECTS WEBSTER ST HOUSE

Project 6

Tandem Design Studio YELLOW EARTH FLAGSHIP STORE

PROJECT 4
Pandolfini Architects
CAPE SCHANCK RETREAT

This one bedroom retreat is set in the undulating sand dunes and dense tea trees of Cape Schanck on the Mornington Peninsula. Designed to have minimal impact on the landscape in which it is set, the building floats above the dunes and is supported by rendered brick elements which form the entry portal and the internal amenities for the house. The charcoal timber cladding on the façade is patterned to reflect the branches of the tea trees surrounding the house. This project is being currently being documented and is due to start construction early 2016.

Photographer_ Pandolfini Architects

PROJECT 5
Moloney Architects
WEBSTER ST HOUSE

Built in the early 1900s, this historic home in central Ballarat had been the subject of a series of haphazard alterations in the 1970s and 1990s. Moloney Architects stripped the property of the later interventions, turning the original house into the bedroom area. An extension was built to provide an open living space for a family. Old and new are separated by a glass linkway – a move that was strongly supported by Ballarat City Council’s heritage advisor.

The house’s rectangular form is punctuated by an angled ‘slice’ that addresses the backyard and organises the large internal open space. The extension is pitched to the north to improve sunlight access during Ballarat’s notorious winters, while a limited palette of black plate steel and stained cedar cladding on the new façade contrasts with the clinker bricks of the original building.

Photographer_ Shannon McGrath

PROJECT 6
Tandem Design Studio
YELLOW EARTH FLAGSHIP STORE

Tandem Design Studio has produced the fit-out for a sheepskin retailer’s flagship store in the Emporium shopping centre. The store’s rough textured floor references timber wool sheds, while the steel frames that feature prominently throughout the store are a reminder of tanneries, machine rooms and sewing floors. Wool itself is showcased through the textured felt lights and sheepskin wall cladding, and knitted yarn inspired the suspended display cones and the playful, tactile rope shopfront.

Photographer_ Nic Granleese