Click the book icon to navigate table of contents
swipe left & right
to navigate
Click the book icon to navigate
table of contents
Click here for
previous articles
Click here for
next articles
Scroll Down for
Feature article
LOADING
NEXT ARTICLE

slice

PROJECT 1
Templeton Architecture 
DELATITE STATION

Constructed in 1890, Delatite Station is one of Mansfield Shire’s oldest and most architecturally significant properties, and Templeton Architecture was recently entrusted with its renovation and restoration. Inhabited by the same family for five generations, the property was in need of a gentle upgrade and extension that increased the home’s liveability – light, warmth and comfort – without compromising its heritage status. Throughout the addition, the old is referenced in the new. Original 4.2m ceiling heights have been carried through, while the existing materiality is reflected in new rendered masonry walls and a pitched metal roof. Contemporary windows follow existing proportions but this time, they are expressed in steel. The new glazing creates vistas to the English gardens that surround the property and slope down to the Delatite River.

 

PROJECT 2
H2O Architects
SWINBURN FIRE STATION REDEVELOPMENT

The Innovation Precinct is a new development situated at Swinburne University’s Hawthorn campus. The Design Incubator at the Old Fire Station, designed by H2o architects, will form the new precinct’s “front door”. The building is currently under construction and is intended to respond to the changing needs of the university and its industry partners. The project is composed of two parts; the restoration of a heritage Fire Station and a new timber extension at the rear. The interiors and exteriors will be decorated in coloured solid and veneer timbers. Given the centre’s focus on collaboration, its spaces will be visually connected, with an emphasis on open space and opportunities to view activities.

 

PROJECT 3
Delia Teschendorff Architecture
SMITH STREET TOWNHOUSES

The Smith Street Townhouses in Hampton reflect Delia Teschendorff’s interest in the civic role of architecture, and the potential for the house to create what she calls a ‘domestic urbanism’. The project pushes boundaries in several senses. Firstly, it explores possibilities created through shared amenity and the reconfiguration of the private front yard into a landscaped public and communal space. The townhouse’s sculptural forms also seek to challenge the local council’s notion of ‘neighbourhood character’, while an exterior material palette of sculptural timber screens and insulated concrete panels provide the opportunity to research cost-effective and sustainable construction methods. Continuing an emphasis on landscape, the townhouse’s interior spaces are organised around a series of basement and ground level courtyards.

Project 1 TEMPLETON ARCHITECTURE DELATITE STATION Photographer_ Sharyn Cairns

Project 2 H2o Architects Image by_H2o Architects

Project 3 Delia Teschendorff Architecture Image by_Delia Teschendorff Architecture

Project 4 Matt Gibson Architecture + Design Photographer_John Wheatley

Project 5 Thomas Winwood Architecture Image by_Thomas Winwood Architecture

Project 6 Rothelowman Photographer_Rachael Dere

PROJECT 4
Matt Gibson Architecture + Design
ST KILDA INFILL HOUSE

Located on a narrow urban site, Matt Gibson Architects’ St Kilda Infill House design has been driven by its site’s contextual conditions. The neighbourhood’s pattern of mixed-use residential and commercial occupation is woven into the building via a ground floor commercial tenancy. Above this is a residential component that can house a variety of habitation types – single family, co-living, or multiple occupancy. Here, a large atrium space spans all living floors, allowing for natural daylight to penetrate deep into the centre of the building. The building’s facades respond to and borrow from the surrounding contexts. On residential Wellington Street, the facade is fragmented with varying setbacks that break down scale and mass. The rear contains details that reflect the sky, surrounding foliage and the urban condition. The heavily trafficked freeway of Queens Way to the north necessitates a facade that captures views and northern solar exposure while blocking noise.

 

PROJECT 5
Thomas Winwood Architecture
WATER ROOM, NGV SUMMER ARCHITECTURE COMMISSION

The Water Room is Thomas Winwood Architecture’s shortlisted entry in the NGV’s Summer Architecture Commission. Inspired by the formal qualities of the Roy Ground’s NGV, and 17th and 18th Century garden follies, the pavilion features a 5m high water wall that provides relief from a hot day and, conversely, unexpected shelter from the rain. Appearing as a surreal volume of water, the elliptical interior becomes an external gallery space. The water distorts the view of the garden, rendering it as a 360 degree abstract expressionist painting of the surrounding landscape rendered in light. The folds of water respond to the folds of the bronze sculptures in the garden, creating a new liquid backdrop to Henry Moore’s Draped Seated Woman. The pavilion creates a sensory space that reacts to the changing light throughout the day, to the touch of visitors, and the movement of the air.

 

PROJECT 6
Rothelowman
RPM REAL ESTATE GROUP HEADQUARTERS

Rothelowman have recently completed the headquarters for the RPM Real Estate Group in South Melbourne. The office consists of a series of adaptable breakout and workstation layouts that are intended to encourage increased collaboration. Employing a theme that seems appropriate for a real estate firm, interiors have been inspired by the language of the suburbs. A road-like path with bronze lights reminiscent of streetlights connects the larger shared spaces to more private workspaces. Raised planters set a rhythm of ‘front yards’ behind which the private work areas are screened Stained oriented strand boards traditionally used for structural framing in residential buildings add texture, context and natural movement to the space, again reflecting reflects the concept of a neighbourhood.